Missie Stichting Werkgroep Urgenta:
Een bijdrage leveren aan de medische ontwikkeling van MoldaviŽ!

Inleiding

Cotaga Kinderziekenhuis (klik voor vergroting)Naar aanleiding van het medisch-technisch adviesrapport MoldaviŽ opgesteld door Urgenta, is er een groot project opgestart: MoldaviŽ Gezond.
Het project MoldaviŽ Gezond heeft als doel om de medisch-technische standaard van Moldavische ziekenhuizen te verbeteren om zodoende de medische zorg in MoldaviŽ naar een hoger plan te tillen.
Voorlopig zijn er 2 deelprojecten gepland in twee ziekenhuizen: het Cotaga Kinderziekenhuis en het Treime Ziekenhuis. Beide ziekenhuizen hebben de academische status en zijn gelegen in Chisinau, MoldaviŽ. MoldaviŽ Gezond 2008 is het eerste deelproject en betreft het Cotaga Kinderziekenhuis. Het tweede deelproject (MoldaviŽ Gezond 2009) draait om het Treime Ziekenhuis en staat gepland in 2009.


FinanciŽn

De werkgroep heeft afgelopen maanden veel tijd besteed aan het verkrijgen van de financiŽle middelen om het project voor 2008 mogelijk te maken.
Logo Stichting JanivoZo heeft door de financiŽle ondersteuning van Ä4700,- door de JANIVO stichting het eerste transport naar het Cotaga kinderziekenhuis reeds plaatsgevonden.
De JANIVO Stichting is een particulier vermogensfonds, dat tot doel heeft belangeloos en naar eigen keus geldelijke steun te verlenen aan nieuwe initiatieven en voorzieningen op vele gebieden, waaronder ook wetenschappelijk onderzoek en behoud van cultureel erfgoed. De nadruk ligt echter op steun aan organisaties gericht op nieuwe kansen voor mensen in achterstandsituaties, zowel in Nederland als in enkele landen in Oost-Europa en Afrika.

Logo ImpulsisVoor het project MoldaviŽ Gezond 2008 is ruim Ä85.000,- nodig. Vanaf de zomer lopen er 4 aanvragen voor financiŽle ondersteuning. Inmiddels heeft Impulsis, een initiatief van Edukans, ICCO en Kerk in Actie, na intensief contact met de werkgroep Urgenta een donatie goedgekeurd van Ä20.000,-. Op dit moment lopen er nog drie andere aanvragen. Voor het einde van dit jaar verwachten wij het benodigde geld bij elkaar te hebben!

Logo Innovatiefonds ZorgverzekeraarsUpdate 30 januari:
Ook het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft Ä15.000,- ter beschikking gesteld voor dit project.


Logo Rijksoverheid Update 20 april:
De financiering van het project MoldaviŽ Gezond 2008 is rond! De Nederlandse ambassade in Kiev doet mee voor Ä25.000,-. In totaal is er nu Ä60.000,- aan donaties binnen. De bedrijven die de leveringen verzorgen, dragen in de vorm van kortingen of schenkingen nog eens zo'n Ä21.000 euro bij.

GeÔnteresseerd?
Bent u geÔnteresseerd of u wil op enigerlei wijze een bijdrage doen, bel ons gerust op 0653317591 of mail ons.


Voorbereiding Project

De voorbereiding voor de uitvoering van dit project is in volle gang. Onze coŲrdinator, George Hille, heeft begin november het Cotaga ziekenhuis bezocht om de eerste voorbereidende werkzaamheden, welke door het ziekenhuis zelf dienen te worden uitgevoerd, door te spreken.
Zo ook het onderkomen voor het uitvoeringteam en de zaken die daaromheen van belang zijn. Voor het Cotaga ziekenhuis is het een compleet nieuwe ervaring om een team vrijwilligers te ontvangen die een begin maken met het aanleggen van een centraal medische gassen installatie.
Voor de werkgroep Urgenta is het een nieuwe start van haar activiteiten in MoldaviŽ na ruim 16 jaar actief te zijn geweest in RoemeniŽ. Spannend!

De werkgroep Urgenta heeft in principe besloten dat de uitvoering zal plaats vinden in de periode van 10 tot 24 mei 2008. Het aantal leden van het uitvoeringsteam is vastgesteld op 6 personen.


Materialen, Gereedschappen en Transport

De werkgroep houdt zich naast de financiŽle werving thans ook bezig met het aanvragen van diverse offertes voor de benodigde materialen en gereedschappen.

Logo Vidotrans HTGAlle materialen en gereedschappen worden in april vervoerd naar MoldaviŽ door Vidotrans HTG. Vidotrans-HTG is een dynamische organisatie gespecialiseerd in het transporteren van hulpgoederen voor non-profit organisaties over de gehele wereld.
Logo ZaagmijDe firma Zaagmij heeft een diamantboor geleverd tegen een sterk gereduceerde prijs!
Logo Berko KompressorenWij doen al lang zaken met Berko Kompressoren. Ook dit keer heeft Berko de kompressor geleverd tegen gereduceerd tarief.
Logo Wolter DrosHet bedrijf Wolter & Dros TBI Techniek heeft de rehau goot geleverd!
Logo Berko KompressorenDe bedrijven G.R.E.S. en Technische Unie hebben de benodigde gereedschappen geleverd.
Logo Technische Unie
Logo EntermedEntermed BV te Houten heeft, tegen gereduceerde prijzen, de afnamepunten voor bij de bedden geleverd.
Logo Kropman InstallatietechniekDe firma Kropman Installatietechniek heeft de medische koperen pijp en bevestigingsmiddelen geleverd.